Ontdek de boerennatuur

Welkom op de site van ons bedrijf Ontdek de boerennatuur. Wij, Koos en Thea Segers, willen eerst graag iets over ons zelf vertellen. Koos, boerenzoon, en Thea, tuindersdochter, kwamen in 1982 naar Kockengen.
Dit, omdat ons veehouderijbedrijf in Nieuwerkerk a/d IJssel moest wijken voor de aanleg van het Hitlandbos.
Wij waren 25 jaar en namen in Kockengen een melkveehouderij over, die niet van onze ouders was.
Dit gebeurde in die tijd zelden, waardoor wij al snel de titel “de nieuwe boer” kregen.

Met 75 melkkoeien en bijbehorend jongvee was dat in 1982 een fors bedrijf. Tevens groeide ons gezin uit tot drie dochters en een zoon. Eind jaren negentig wilde de overheid dat boeren gingen verbreden, d.w.z. bedrijven openstellen voor geïnteresseerden en vertellen waar je als agariër mee bezig bent. Het omgaan met mensen lag ons wel, mede gezien de verschillende bestuursfuncties die we hadden, en na een cursus zijn we in 1998 gestart met de tweede tak van ons bedrijf, namelijk “Ontdek de boerennatuur”.

Zoals de naam al zegt, willen wij onze manier van leven graag delen met de gasten. Dit doen wij o.a met de aanwezigheid van koeien, kalfjes, paarden, schapen, kippen en geiten.
Onze ontvangstruimte is ingericht als boerderijmuseum; de hobby van Koos. Hier waant u zich in het nostalgisch verleden van emaille keukengerei, gereedschap, oude tractoren, rijtuigen, oldtimer auto’s etc. Als u doorklikt op de site, dan kunt u zien wat verder de mogelijkheden zijn op ons bedrijf. Als “Gastheer van het Landschap” neem ik u graag mee voor een wandeling door de polder of voor uitleg in ons boerderijmuseum.

Ervaar de rust, ruimte en de ontspanning die de boerennatuur rondom onze boerderij te bieden heeft. Ons bedrijf is rolstoelvriendelijk ingericht, met uiteraard een aangepast toilet. Wij hebben voldoende parkeerplaatsen beschikbaar op eigen terrein.

Dieren

De kalfjes van de Lakenvelders, Witrik en Blaarkop koeien die op onze boerderij worden geboren blijven bij de moeder lopen. Hiernaast worden er nog kalfjes aangekocht van een collega veehouder die bij ons opgefokt worden tot melkkoe. Een koe gaat melk geven wanneer haar eerste kalf geboren is. Dit is ongeveer rond het tweede levensjaar. Een maand voor het afkalven gaan de koeien naar een melkveehouderij.

De koeien eten gras in het weiland of de stal. Verder krijgen ze biks, dit zijn een soort harde korrels. Een koe drinkt ongeveer 100-120 liter water per dag. In de winter uit de waterleiding en in de zomer uit de sloten rondom de boerderij.

In totaal zijn er ongeveer 25 koeien en kalfjes op het bedrijf aanwezig.

In het weiland ontbreken een koppeltje schapen niet; zwarte, witte en bonte schapen. Op onze boerderij vindt u ook diverse Oud-Hollandse koeien- en kippenrassen. De Lakenvelder, Witrik en Blaarkop koeien werden vroeger door de boeren gemolken, maar omdat ze te weinig melk gaven zijn ze later vervangen door “nieuwere” koeienrassen die meer melk produceren. De kippen; Lakenvelder, Kraaikoppen en Holland hoen zorgen dagelijks voor een vers ei. Er lopen verschillende geiten rond, ook van het Lakenvelder ras.

De Lakervelder koeien, kippen en geiten zijn zo genoemd, omdat ze een wit “laken” op hun lijf hebben. De Blaarkop koeien hebben een witte kop met vlekken rond de ogen. Deze vlekken worden ook wel “blaren” genoemd.

Wij hebben verschillende soorten paarden, namelijk onze Shetlander Puck en een Fries paard Thya, waar verschillende activiteiten mee worden gedaan.

Wij geven u graag een rondleiding langs de dieren op ons bedrijf.